orang minta tolong,kita tolonglah.

assalamualaikum w.b.t,
kau tak jawab kau dosa,
salam sembilan belas ramadhan.

yeay!!minggu nie titew balik awal sikit sbb adek titew tak pergi sekolah sukati kaki tangan die aje kan tak pergi sekolah,untunhglah adek titew pandai tak mcm titew kurang pandai bkn bodoh ye sayang2 sekalian.

tadi cek shoutmix box tau,pastu ade sorang nie suruh tolong.die tnye mcm mane nak buad blog mcm titew,alah segan pulak titew nak ajar blog titew dah lah tak berape nak lawa ramai lagi yng lawa dari titew punya,tapi tak ape lah bualn yng penuh berkat nie titew tolong lah die jugak,dah dua kali die request,tapi hari tu tak sempat nak buad sbb nak balik hostel dah.



alah,tak reti lah nak ajar.mcm mane ye,blog nie pon jadi mcm skrng pon sbb main edit2 aje,tngok tutorial dkat blog orng.fahimah awk bace aje lah ape yng saya nak tulis nie ye.tak paham nanti tnye lah,insyaallah boleh lah ditolong.hehehe.

1.sign in blog,keluar dashboard kan kan kan.
2.pastu dkat situ bnyak choice,pilihlah DESIGN.
3.dkat design tu perasan tak ade TEMPLATE DESIGNER,tekan lah situ.
4.ade tak die keluar mcm dkat bawah nie:


5.pastu dkat templates pilih lah templates yng mane suka,tapi blogkita nie,kita guna simple template aje.
6.pastu pergi lah dkat background,pilihlah background yng mane suka,adjust width tu ikut suka lah nak lebar mane blog korang.dkat advanced tu tukar2 lah colour die,nak warna pink ke purple ke biru ke,warna korang suka lah kan.

klau header kita buad dkat photoscape aje,tapi kene download dulu lah,kalau ade photoshop ke or ape2 yng boleh diedit tu guna aje lah.
klau tak nak nmpak simple sngt blog tu pergi sini,mcm2 tutorial disediakan,just ikut aje.
oke,done,tu aje kita buad dan hasilnya jadi lah mcm blog skrng nie.hehehe.
sorry,kalau ade yng kurang first tyme mengajar orng nie,malu2 lagi,oke gedik.kalau ade yng kurang ke nak tanye ke silalah komen ye lagi senang wall dkat fb aje.24 jam online fb tu.hahaha.

No comments:

Post a Comment